jueves, 3 de diciembre de 2015

CONSTRUCCIÓ D'UN GAVELLÓ

                            Recull fotogràfic de la construcció d'un gavelló.

Avui ha vingut en Pep de Cal Banter (avi d'alumnes de l'escola), que ens ha vingut a ensenyar com feien ells les cabanes quan eren petits. Ens ha fet una explicació de com construir la cabana i perquè es feia servir abans.

El banter ens ha explicat que la utilitat principal de les cabanes de fulles de blat de moro (fulles i panotxes) era alimentar els animals. Però ens ha explicat que el blat de moro el tallaven molt abans. El deixaven a la cabana perquè s'assequés. D'aquestes cabanes n'hi havia moltes i durant la guerra s'hi anaven amagar perquè no els trobessin i per jugar a fet i amagar. Abans, quan les feien ells, eren molt més sòlides. Podien aguantar el pes d'una persona, les feien amb 40 feixos.

El feix de la cabana de blat de moro es diu gavella i per això la cabana es diu gavelló.


Passos que hem seguit:

Hem agafat tots els gavellons i els hem posat el lloc on volíem fer la cabana. Hem col·locat 4 gavellons per fer la base. Els hem lligat de manera que pots deslligar el nus fàcilment. Hem cobert tots els costats menys un que era la porta, els hem tapat amb gavallons de canyes. Perquè el nus no pugés, hem posat el fil com si ho lliguéssim normal. Ho hem recargolat a una canya, ho hem tornat a lligar perquè no caigui i hem reforçat els nusos.

Ha estat una feina molt interessant i laboriosa.





No hay comentarios:

Publicar un comentario